Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Χατζηδάκης: Πότε ένας δανειολήπτης θα θεωρείται «συνεργάσιμος»

Tις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη» αλλά και την μεθοδολογία υπολογισμού των ορίων αξιοπρεπούς διαβίωσης παρουσίασε την Παρασκευή, στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το υπουργείο Ανάπτυξης.


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε την πρόταση του υπουργείου για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη», η οποία έχει ήδη σταλεί για έγκριση και στην τρόικα. 


Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση ένας οφειλέτης θα θεωρείται «συνεργάσιμος» όταν:

- Είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με την τράπεζα, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό φαξ, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και ταυτόχρονα προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

- Απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές της τράπεζας με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας.

- Προχωρά σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς την τράπεζα αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους.

- Προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του,(πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του από κληρονομιά ή άλλη , ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ),

- Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Αναφορικά με τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης» συζητήθηκε η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες θα βασίζεται στις ετήσιες έρευνες οικογενειακού προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ .

Ετσι λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του 2012, που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβρη του 2013, θα διαμορφωθεί το καλάθι με όλες τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού ώστε στη συνέχεια να υπολογιστεί το τελικό ποσό.

Στη συνάντηση πάντως οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης περιορίστηκαν στο να αναλύσουν την μεθοδολογία που προτίθενται να ακολουθήσουν χωρίς να γίνει καμία αναφορά.

Τέλος, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας και έγινε επισκόπηση όλων των υποχρεώσεων που έχουν τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μια παρουσίαση αναφορικά με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επιχειρεί το υπουργείο για την επιτάχυνση των δικών ενώ οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκαν στον Κώδικα Καλών Πρακτικών που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...