Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται να μειώσει τις τιμές σε γάλα, ψωμί και απορρυπαντικά

Υποσχέσεις πως θα μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα από τη νέα χρονιά δίνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως θέλει να αξιοποιήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οπως γράφουν και ΤΑ ΝΕΑ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει τις τιμές σε γάλα, ψωμί, φάρμακα και απορρυπαντικά ξεκινώντας πόλεμο στα αντικρουόμενα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, καταναλωτών και παραγωγών που οδηγούν στην αύξηση των τιμών.

Τα τέσσερα αγαθά που θα «κυνηγήσει» η κυβέρνηση


Η φραντζόλα ψωμί θα ζυγίζεται πλέον

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην αγορά του ψωμιού αφορούν την απελευθέρωση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα και προβλέπουν συγκεκριμένα βάρη για τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα από 250, 350, 500, 750, 1.000, 1.500 έως και 2.000 γρ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρτοσκευασμάτων παρασκευάζεται σε βάρος 350 γρ. και πωλείται σε τιμές από 0,60 έως και 0,80 ευρώ. Μάλιστα οι καταναλωτές στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν εάν στην τιμή των 0,80 ευρώ. Με την κατάργηση των υποχρεωτικών βαρών ο κάθε αρτοποιός θα μπορεί να παράγει και να διαθέτει προϊόντα σε όποιο βάρος θέλει. Ετσι θα μπορεί και ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές, ενώ το εύρος των τιμών θα είναι μεγαλύτερο και θα καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του προϊόντος.

Γάλα: Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής θα φέρει μείωση κόστους

Η πρόθεση για κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που σήμερα είναι οι πέντε ημέρες έχει πέσει στο τραπέζι από το υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012, ενώ οι προσπάθειες είχαν αρχίσει προ δεκαετίας. Από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά μείωση των τιμών καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις επιστροφές των γαλακτοβιομηχανιών, που σήμερα υπολογίζονται στο 5% της τελικής τιμής του προϊόντος.

Από την πλευρά τους οι Ελληνες παραγωγοί εκτιμούν πως έτσι θα αυξηθούν οι εισαγωγές γάλακτος και θα μειωθεί η τιμή παραγωγού με αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία.

Από την άλλη και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες δεν θέλουν πλήρη απελευθέρωση, αλλά αύξηση των ημερών διάρκειας αφού φοβούνται την είσοδο στην ελληνική αγορά νέων ξένων εταιρειών.

Απορρυπαντικά

Το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των απορρυπαντικών αναμένεται να καταργήσει την υποχρεωτική ενημέρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάργηση των δεσμεύσεων που σήμερα υπάρχουν με παράλληλη αυτοδέσμευση για τις επιχειρήσεις να πληρούν τους όρους που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των προϊόντων τους θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.

Απελευθέρωση τιμών και πώλησης στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ η απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα εκτιμάται πως θα φέρει αύξηση του ανταγωνισμού. Η απελευθέρωση της πώλησης και εκτός φαρμακείων εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα περιθώρια κέρδους.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους είναι αντίθετοι στην πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ. Από την άλλη οι φραμακοβιομήχανοι είναι θετική σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει σε είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...