Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Από Δευτέρα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης;

Σε αναμονή για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης βρίσκονται περίπου 150.000 νοικοκυριά αφού μετά την καταβολή της δόσης, ξεκινά και η καταβολή του επιδόματος.

Όπως διαβεβαίωναν από το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας εισπράξει από χθες τα 7 δισ. ευρώ σε ρευστό το Δημόσιο,  εκτιμάται ότι η ΓΓΠΣ από τις πρώτες ημέρες της προσεχούς εβδομάδος, θα είναι σε θέση να αποδώσει το επίδομα σε περίπου 150.000 νοικοκυριά.

Το ποσό που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό θα πιστωθεί στο τραπεζικό του λογαριασμό που έχει δηλώσει με τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που έχει υποβάλλει. Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογισθεί σε 150 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. 

Από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε και επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ο ΕΦΚ με τον οποίο διατίθεται εξισώθηκε με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης. 

Η εξίσωση είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 30%, από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,30- 1,35 ευρώ.  

Η υποβολή των αιτημάτων για τη χορήγηση του επιδόματος γίνεται μέσω ίντερνετ και συγκεκριμένα σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ( www.gsis.gr). 

Τα κριτήρια για να λάβετε το επίδομα

Τα κριτήρια για να χριστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης είναι τα εξής:

- εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά του φορολογούμενου δεν πρέπει να ξεπερνά 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. 

- περιουσιακά: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.  

- γεωγραφικά: Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες. 

Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου ανέρχεται στα 900 ευρώ. Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ. Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ. Στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κ.ά.) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 λίτρα και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...